2021 - helaas dit jaar geen editie

Lachyoga

Over Lachyoga

Wat is lachyoga?

Lachyoga is in 1995 ontwikkeld door de Indiase dokter Madan Kataria. Het idee is om mensen samen te brengen om te “lachen zonder reden”. Gewoon omdat het fijn is om samen te lachen.
Je lacht met elkaar, niet om elkaar. Als je voluit lacht stopt het denken vanzelf. Je hebt geen gevoel voor humor nodig of je hoeft niet gelukkig te zijn. Als je wil lachen, werkt yogalachen altijd.

Hoe verloopt een lachsessie?

 

Zo’n sessie bestaat uit vier soorten oefeningen. We doen eerst los- en ontspannings oefeningen en adamhalings oefeningen.

We oefenen het ‘gemaakt lachen’ en we introduceren de mantra ‘HO HO HA HA HA’ waarmee we de lachinducties van elkaar scheiden. We doen in groep diverse rollen, uitbeeldingen, situaties om onszelf tot lachen aan te zetten. We maken ons be-lach-lijk.

We eindigen met de ‘vrije lach’of lach meditatie. Meestal sluiten we af met stilte of zachte muziek en met een rondje waarbij we de ervaringen delen.

“Weet je hoe vaak een kind lacht per dag? Honderden keren! En weet je hoe vaak volwassenen dit doen? Nog geen tien keer per dag. Dat is toch gek?”, stelt Rajitha. “Lachen heeft namelijk ontelbaar veel voordelen. Als je lacht, komt er endorfine vrij. Dit is een natuurlijke pijnstiller. Ook geeft dit stofje je een goed gevoel en vermindert het stress. Lachen is het beste antistress-middel: Als je giert van het lachen, worden stresshormonen zoals cortisol gratis en voor niets uit de weg geruimd. Het piekeren en tobben stopt als vanzelf. Lachen versterkt je afweer: Lachen verhoogt het aantal antistoffen in je lichaam waardoor je minder snel ziek zal worden. En als je eenmaal begint met lachen, blijf je de hele dag dat positieve gevoel vasthouden.”

Wie denkt dat je tijdens een sessie een potje moet zitten neplachen, heeft het mis. “Het begint met neplachen, maar al gauw gaat dit over in écht lachen.